Miért pont a guggolás

Aki rendszeresen jár flexit órákra, annak feltűnhetett, hogy nem telhet el alkalom guggolás nélkül. A guggolás esetünkben nem a testnevelés óráról ismert büntetést; az 50 leguggolás-felállást jelenti, hanem a hosszan megtartott guggoló pozíciót.
Bea a Himalájában eltöltött utazása során figyelte meg, hogy az ott élő emberek mindennapi tevékenységüket gyakran guggoló testhelyzetben végzik. Egy reggelen az aznapi kirándulásra indulás előtt lett figyelmes a paplanvarró emberre. A férfi egyhelyben guggolva végezte munkáját a földre terített paplan közepén. Amikor pedig este a túráról visszatért a turista csapat, a férfi még mindig ugyanott guggolt, és végezte megbecsült feladatát.
A guggolás tehát nem egy mesterségesen kreált gyakorlat, hanem alapvetően a természeti népek elemi pozíciója. Ráadásul azt is bárki megfigyelheti, hogy az óvodás korú kisgyermekek kedvelt helyzete játék közben, például a homokozóban.

De mire is jó a guggolás?


Praktikus szempontok:
• Szék hiányában stabil pihenőhelyzet (különösen annak, aki megszokta, vagy gyermekkora óta nem hagyta el).
• Olyan testhelyzet, ami a föld-közeli tevékenységeket teszi lehetővé (pl.: kertészkedés, takarítás) anélkül, hogy le kellene ülni a hideg/koszos földre.


Egészségügyi szempontok:
• A guggolás a flexit koncepció szerint egy komplex egészségi állapot felmérő testhelyzet. Aki képes guggolásban letenni a sarkát, ráadásul még nem is lúdtalpas ebben a pozícióban, annak egészségesen mozog a boka-térd- és csípőízülete.
• A guggolás egy stabil kiinduló-helyzet, melyben az ágyéki csigolyák nincsenek túlterhelve. Éppen ezért alkalmas a pozíció a súlyemelők indító helyzetének is.
• Bár ritkán esik szó róla, de valójában a guggolás a salakanyagok kiválasztásának legoptimálisabb, természetes pozíciója.